Tre liv i ét

91-årige Agnes Østvand udgiver sin debutbog – erindringer om et langt og udfordrende, men også initiativrigt liv. Et liv i følelseskolde ægteskaber. Et liv som besætter af det første kvindehus i Danmark. Et liv i kamp for kvindesagen og for undertrykte og voldsramte kvinders vilkår. Et liv som spirituelt søgende, der bringer hende verden rundt og så langt ind i sig selv, at hun her tilsidst i livet kan se både mening og ny retning.

Rødstrømpe, besætter og opstarter af det første kvindehus i Danmark er blot nogle af ingredienserne i Agnes Østvands i dag 91 år lange og begivenhedsrige liv. I sin erindringsbog Tre liv i ét fortæller Agnes Østvand (f. 1931) nærværende og bundærligt om dét og sit øvrige lange liv, der falder på plads i tre intense dele.

Første del er Agnes’ traumatiske barndom med en manipulerende mor samt tiden på børnehjem og i privatpleje. Denne del af bogen handler også om ungdommens kærester og tvivlen på sig selv efter en opvækst uden kærlig forældreomsorg. Den handler om følelsesforladte mænd og om at blive mor i et iskoldt ægteskab. Den handler også om 60’ernes kønsnormer og kvindeundertrykkelsen på arbejdsmarkedet, som vækker oprøret i Agnes.

I bogens anden del bliver Agnes rødstrømpe og en del af 70’ernes kvindebevægelse. Hun besætter hus i København og flytter i kollektiv. Flytter derefter til Jylland, hvor hun tilmelder sig det nyåbnede center for voldsramte kvinder for at kæmpe aktivt og vedholdende for kvinders rettigheder.

Tre liv i ét handler også om oplevelser med ufoer, om at starte en avis i Vejle og om rejser til Nepal, Assisi og Findhorn – og det at skulle komme over en søns selvmord.

Det spirituelle åbner sig for Agnes i tredje del af livet, hvor healing, astrologi og drømmetydning  samt mødet med og kurserne hos hendes spirituelle lærer, Bob Moore, optager hende.

Men mest af alt handler bogen om med mod og ærlighed at se sig selv i øjnene som 90-årig. Om at tage kampen op med indre dæmoner, psykiske sår og et liv, der var hårdere end de fleste andres. Om tilgivelse. Og om at lande et sted, der giver mening langt ind i sjælen.

Agnes Østvand bor i dag i Silkeborg, hvor hun har brugt de seneste år på at skrive sin erindringsbog, der udkommer den 31. august 2022 på Forlaget Ignatius.

Forfatteren står gerne til rådighed for interviews om bogen og sit liv.

Forfatter: Agnes Østvand
Titel: Tre liv i ét 
Forlag: Forlaget Ignatius
Pris: 239 kr.
Køb bogen: Send en mail til agnesostvand@gmail.com

At sidde i current er en personlig proces, som rører ind i meget dybe og personlige lag. Samtidig er man i current en del af en større healings- og udviklingsproces. På én gang modtager og bidrager man til healingen. Udfordringen og nøgleordet for mange mennesker i denne proces er tillid. Tillid til, at denne usynlige spirituelle energi er der for os og arbejder med os på den måde, som er bedst for hver enkelt på det givne tidspunkt.

Citat: Eva Høffding